Öğretmenlerin Sağlık İçin Hareketi projesinin son ülke toplantısı Ulusal Çalıştay etkinliği ile Çiğli de yapıldı.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına bağlı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 250.000 Euro ile hibelendirilen, “Teachers’ Action for Health (Öğretmenlerin Sağlık İçin Hareketi) projesinin son toplantısı 20.02.2025 tarihinde İzmir/Çiğli Anemon Otelinde yapıldı. Toplantıya, İzmir İlçelerinden gelen Okul Müdürleri ve öğretmenler katıldı.
Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Teachers’ Action for Health" (Öğretmenlerin Sağlık İçin Hareketi) projesinin uluslararası ortaklar ile gerçekleştirilen ilk toplantısı 28 Mart 2023 te çevrimiçi, yüz yüze ilk toplantısı ise 11-12 Mayıs 2023 tarihinde İzmir/Çiğli de canlı sunumlar ve çalışma takvimi düzenlemesi ile başlayarak erstesi gün proje lansmanı yapılmıştı. Ülkeler olarak toplantıya; Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Letonya ve Litvanya ile projenin bir diğer Türk ortağı olan Yıldız Teknik Üniversitesi katılmıştı.
Projenin genel amacı; Aniden meydana gelebilecek hastalık ya da yaralanmalarda ilkyardım uygulamaları ve kronik hastalıklar ve bunlarla ilişkili acil durumlarda ilkyardım uygulamaları hakkında okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine bilgi ve beceri kazandırmaktı.
Sağlık çalışanları olay yerine ulaşana kadar olay yerinde bulunan ve duruma şahit olan kişiler tarafından hasta veya yaralıların durumunun daha kötüye gitmesini önlemek, iyileşmesini kolaylaştırmak ve hatta hayatını kurtarabilmek amacıyla ilkyardım uygulamalarının başlatılması gerekmektedir.
Müdahale gerektiren acil durumların çeşitliliği kapsamında öğretmenlerin bu tür uygulamaların önemi konusunda farkındalık, bilgi ve beceri sahibi olmaları, öte yandan gerektiğinde etkin bir şekilde müdahale ederek harekete geçebilmeleri, dolayısıyla ilk yardım eylemlerinin öncü rolünü üstlenmeleri hayati önem taşımaktadır diyen Proje Koordinatörü Ebru DÜNYAGÜZELİ YILMAZ şunları da ekledi: “Projemiz, 7 ortağın her birinin hedef gruplarına uygulanmak üzere hazırlanan ihtiyaç analizi anketi sonucu belirlenen 13 İlk Yardım ve 8 Kronik Hastalıklar modüllerinden oluşmaktadır. Bu modüller aracılığıyla, okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin ilk yardım eğitimi ve kronik hastalıklara bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşarak öğretmenlerin sağlık eylemlerinin kolektif planlama ve karar alma süreçlerine aktif katılımını artırmayı sağlamak, öğrencilerin ve çocukların hayatlarına dokunmak ve böylece daha sağlıklı ve daha güvenli bir okul atmosferini oluşturup, öğretmenlerin sürekli gelişimlerini ve dijital etkinliklerini geliştirecek çalışmaları içermektedir. Projede elde edilen tüm çıktıların açık kaynak ve açık erişim özelliğine sahip olması sebebiyle, tüm proje çıktılarımız sadece Türkiye ve Avrupa öğretmenlerine değil aynı zamanda tüm dünyadaki her kademeden ve her branştan, kamu ve özel kurum öğretmenlerine açık olması yönüyle büyük önem arz etmektedir.”
VERİLEN EĞİTİMLER:
Yetişkin, Çocuk ve Bebeklerde Temel Yaşam Desteği ve Yabancı Cisim ile Havayolu Tıkanmalarında Yabancı Cismi Çıkarma, Kanama Durdurma Yöntemleri, Kırık, Çıkık ve Burkulmalarda Atel ve Bandaj Uygulamaları, Rentek Manevrası, Yüz Üstü Yatan Yaralının Sırt Üstü Çevrilmesi gibi ilkyardım uygulama eğitimleri, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü paydaşı olan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda TA4H proje araştırmacısı İlk ve Acil Yardım Uzmanı Neşe CAN MERCAN tarafından verildi. Eğitimler üzerine istişareler yapıldı.
Teachers’ Action for Health (Sağlık İçin Öğretmen Hareketi) projesine katılanlara katılım belgesi verildikten sonra toplantı sona erdi.
PROJENİN BAŞLANGIÇ TARİHİ: 31.12.2022
PROJENİN BİTİŞ TARİHİ: 30.03.2025
PROJE GENEL KOORDİNATÖRÜ:
Ebru Dünyagüzeli YILMAZ,
PROJE EKİBİ:
Fatma KONAY,
Duygu ÖZDAMARLAR
Başak Batır COŞKUN